Eerlijke winst voor een meer sociale samenleving.

De huidige samenleving is gebaseerd op getallen. De economische waarde van de mensen en bedrijven schijnen de meest belangrijke component te zijn dat politici en aandeelhouders waarderen.

Het werk dat verricht moet worden moet zo efficient en zo goedkoop mogelijk. Bedrijven produceren en leveren hun producten zo goedkoop mogelijk tegen de grootst mogelijke marge. Sorry , ik moet zeggen winst. Als die winst onredelijk is schijn dat geen probleem te zijn. In hun netwerk wordt het zelfs beschouwd als iets om trots op te zijn. Voor mensen die sociaal bewogen zijn is het genoeg om een eerlijke winst te krijgen. Voor hun voelt het als een misdrijf om meer te vragen en krijgen dan de waarde die ze toevoegen.

Aan de andere kant is het ook zo dat als er waarde is toegevoegd het op een eerlijke manier beloond moet worden. Het zou dus zo moeten zijn dat de mensen die het product daadwerkelijk maken beloond moeten worden voor hun werk. De manager , de directeur , het bedrijf moeten ook iets krijgen maar wel op een eerlijke basis.

Ander punt  is dat bedrijven producten creeeren alleen gebaseerd op de filosofie om winst te maken. Niet omdat die producten het leven van mensen meer waarde geeft of makkelijker maakt.

Deze oneerlijke producten creeeren ook alleen maar de zogenaamde “bubbles”. Zoals de internet “bubble” , de huizenmarkt “bubble” , de aandelenmarkt “bubble” en nog meer….

Al deze “bubbles” kun je beschouwen als drijfzand voor onze individuele spaargelden , pensioenen en onze huizen. Dit omdat de banken en pensioenfondsen het door ons gespaarde geld in deze “bubble” markten hebben gestopt. Wij sponsoren diegenen die graaierig zijn en die op zoek zijn naar het maken van geld door hoge oneerlijke winsten.

Overeenkomen over een eerlijke winst zou een grote stap zijn voor en naar een meer sociale samenleving.

Het veroordelen ( en straffen ) van het maken van geld voor niet toegevoegde waarde zou je ook moeten overwegen. Het maken van bijvoorbeeld een black-list zou hierbij kunnen helpen.

Het zo opschrijvende realiseer ik dat dat best wel een goed idee is. Wordt vervolgd …….

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.