Globalisatie ,vloek of wonder?

Met de manier waarop transport zich ontwikkeld heeft in de recente geschiedenis is de wereld veel kleiner geworden. Het is tegenwoordig gemakkelijk geworden om naar alle werelddelen te reizen. Andere culturen aanschouwen , voelen en bewonderen is meer toegankelijk geworden voor iedereen. Voor de mensen die een redelijke welvaart hebben een mooie mogelijkheid  om te reizen en het opdoen van nieuwe ervaringen. Dus in dat perspectief misschien een wonder.

Vanuit een ander perspectief een grote kans voor bedrijven om hun arbeid te verhuizen naar landen met zeer lage lonen en meer winst te pakken op hun producten. Nike , Apple en heel veel bedrijven hebben hun productie verhuist naar die landen met hele lage lonen. Dus voor hen en hun aandeelhouders ook een wonder? Met betrekking to het verhogen van hun winst wel. Maar de gedachte of het loon daar echt eerlijk was hebben ze niet in ogenschouw genomen. Hun gedachte was alleen maar winst maximalisatie. De regeringen in de rijke landen hebben zich ook niet gerealiseerd wat de “grote” bedrijven nu eigenlijk aan het creeeren waren. Of het neo-liberale dogma heeft hen blind gehouden. Er kwamen minder rijken maar die werden wel veel rijker. Steeds meer mensen werden armer en bovendien ook onzeker. Voor de mensen  met een scherp verstand en open blik werd het duidelijk dat er eigenlijk een vloek over de mensheid is uitgeroepen.

Om te laten zien wat deze vloek nu echt inhoud  ken ik een man , Guy Standing , die het heel duidelijk kan uitleggen.

Gewoon deze film van hem in een TedX presentatie bekijken.

Als je dit gezien hebt is het erg moeilijk om de andere kant op te kijken. Sommige mensen kunnen het maar  ik niet. Wat ga jij doen?

One thought on “Globalisatie ,vloek of wonder?

  1. I wish to point out my appreciation for your kindness in support of those people that actually need help with in this issue. Your real commitment to getting the solution all around was really good and has surely empowered those like me to attain their ambitions. Your valuable suggestions entails a lot to me and somewhat more to my colleagues. Best wishes; from everyone of us.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.