Democratie , het gaat niet om de stem van het volk maar om het geluid van het volk.

Wat is echte democratie. Is het dat er mensen voor je belangen opkomen? Kun je mensen vertrouwen die voor je opkomen en beslissingen nemen voor jou? Dingen veranderen tussen de verkiezingen. Jouw mening of inzicht. Maar ook dat van de politicus. Begrijpt hij ook wel echt de stem die je hem hebt gegeven. Hij begrijpt waarschijnlijk een deel van wat jij wilt. Hij onderhandelt waarschijnlijk ook nog met andere partijen en verandert zijn manier om jouw problemen op te lossen.

Kijkende naar de laatste decennia en hun verkiezingen kan ik alleen maar concluderen dat het niet echt werkt. Politici , politieke partijen luisteren niet echt naar het verhaal van de mensen maar proberen zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Als het is maar een deel van het volk is dat stemt  vinden ze het niet erg. Ze krijgen toch wel een eerlijk deel van die stemmen die niet uitgebracht zijn. Voornamelijke zorg van de politici en de politieke partijen is ook om aan de macht te blijven omdat ze daar veel van profiteren. Lobbies van de multinationals en grote bedrijven werkt in hun voordeel en niet van ons. Je kunt het duidelijk zien als hun politieke carriere beeindigd is en welke nieuwe functie ze dan bekleden. Je kunt het beschrijven als een vorm van corruptie.

Daarom denk ik dat het tijd is om te omdenken wat democratie echt zou moeten zijn. Het zou meer moeten gaan om het geluid van de mensen dan hun stem. Ook een meer ethische manier om zaken voor elkaar te krijgen. Voorts zouden de mensen dichterbij en meer betrokken moeten zijn bij  het nadenken , maken en invoeren van maatregelen voor de hele samenleving.

De volgende film geeft je een beter begrip over democratie. Speciaal wat verkiezingen doen met democratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.