Emancipatie.

Emancipatie is een woord met veel betekenissen.

Vaak ook geassocieerd met de vrouwen in deze wereld. Terecht want ze zijn een hele lange tijd in de geschiedenis achtergesteld. In hun vrijheid en zelfstandigheid. Nu is dit niet alleen voor alleen vrouwen. Er zijn een heleboel groepen en dus mensen die hier last van hebben.

Het zijn vluchtelingen , gelovigen , homo’s , ouderen , armen en noem maar op.

Wat is hier nu eigenlijk de reden van. Is het onwetendheid? Niet bereid om je positie te moeten delen of opgeven? Wil je je rijkdom niet delen? Gebrek aan respect voor mensen die anders zijn?

Het lijkt allemaal op angst. En angst werkt verlammend. Het wekt ook agressie op. Dat zijn nu niet zaken waar we als mens trots op zouden moeten. We zouden deze munt eens moeten omdraaien. De andere kant bestaat namelijk uit succes. Een gezamenlijk succes bestaand uit vriendschap , liefde , betrokkenheid en zoveel mooie dingen.

Mijn manier om die munt voor een groot deel om te draaien is het invoeren van het Basisinkomen.

Veel tegenstanders en ook zelf voorstanders kijken veelal naar de betaalbaarheid. Maar het is ook een van de grootste emancipatoren. Het zorgt ervoor dat zowel de vrouw als de man zekerheid krijgen. Dus onafhankelijk zijn. Hun eigen keuzes kunnen maken. Zich niet meer hoeven aan te passen aan de anderen omdat ze economisch afhankelijk zijn. De rol tussen hun twee zal veranderen naar een van gelijkwaardigheid. Dit geldt op veel vlakken. Ook tussen werknemer en werkgever zullen de rollen aangepast gaan worden.

Een werkgever zal zich meer aan moeten passen aan de werknemer. Goede arbeidsvoorwaarden. Maar ook een bedrijfsvoering waarin de werknemer zich kan vinden. Geen vervuilende productie methoden meer. Wel producten waar ze ook zelf achter kunnen staan. Geen wapens graag. Dat soort zaken kunnen de wereld ten goede komen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.