Migratie

Als je naar de wereldkaart kijkt dan heeft Europa veel verbindingen. Ken jij het spel Risk?? Europa is het continent meet de meeste connecties. Om naar buiten te gaan maar ook om binnen te komen.

Natuurlijk moet er altijd een reden voor zijn. Als we terug gaan in de geschiedenis. Bijvoorbeeld de tijd van de kolonisatie. Het moment waarop de westerse wereld een langdurige “rooftocht” over het Afrikaanse continent heeft laten gaan. Rijkdommen vergaart waar de huidige westerse wereld zijn rijkdom en welvaart mede aan heeft te danken.

Hou zouden je voorouders zich gevoeld hebben als hun dat was overkomen. Bijvoorbeeld goud , zilver , diamanten, familie en ja zelfs je kinderen werden meegenomen en verkocht voor de welvaart en luxe van een andere wereld.

Het Afrikaanse continent is na die tijd nog steeds arm gehouden en onderdrukt. En ja er is wel wat ontwikkeling. Maar die ontwikkeling kan de bevolkingsgroei niet bijbenen. Maar ze krijgen toch hulp?? Om eerlijk te zijn is een heleboel zogenaamd. Maar het komt ten goede van westerse bedrijven en mensen. De ngo’s , ondanks hun intenties , zorgen ervoor dat taken en verantwoordelijkheden die bij de burgers en overheid van het land thuis horen bij hun business model passen zodat zij er geld aan kunnen verdienen.

Het IMF en andere financiele instituties steunen door het verstrekken van leningen aan de landen maar vragen daarbij wel dat ze de vrije wereldhandel respecteren en geen barrières opwerpen. Dat is een gedacht vanuit de neo-liberale westerse wereld waarmee welvaart volgens hun gecreeerd wordt. Ze vergeten er dan bij te zeggen dat ze zelf wel barrières opwerpen en hun sectoren subsidieren. Zodat hun eigen lokale markten wel beschermd zijn. Erger nog hun productie oneigenlijk goedkoop houden. Zo goedkoop dat het voor de Afrikaanse landen goedkoper is het te kopen dan door bijvoorbeeld hun eigen boeren te laten verbouwen. Op deze manier creeer je nog meer armoede en afhankelijkheid. Wellicht bewust zelfs. Er wordt de mensen dan niet veel meer mogelijkheden gelaten dan een beter leven elders te zoeken. Zekerheden zijn er niet en dan is het ook beter om maar veel kinderen te hebben. Er komst vast wel een goed terecht. Het zorgt voor een snel toenemende bevolking. Op termijn gaat dat naar 4 miljard mensen.

Als die niet in staat zijn om een bestaan en leven op te bouwen op hun eigen continent  gaan ze het elders zoeken. Waar?? Ik zou het wel weten. Terecht?? Jazeker. Als ze niet helpen om de problemen op een goede manier op te lossen en een eerlijk spel spelen. Willen ze wel?? Denk het eigenlijk niet. Familie achterlaten is nooit leuk. Zekerheid krijgen ze niet. Gevaren te over want de westerse wereld beschermt zijn grenzen.

Vraag me af wat er gaat gebeuren als het niet meer duizenden of tienduizenden maar honderdduizenden of miljoenen vluchtelingen zijn die aan onze grenzen staan. Het is gewoon een kwestie van tijd. Maar het gaat niet lang meer duren.

Zijn er oplossingen?? Ja , maar de huidige wereld heeft daar nog geen echte stappen ingezet. Ze doen continu het verkeerde. Gaan wij onze sociale verplichtingen op een wijze manier nog echt een keer gestalte geven?? Als het aan mij ligt wel.

 

One thought on “Migratie

  1. I not to mention my buddies have been studying the excellent information and facts found on the blog and then instantly got an awful suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those tips. All the young men ended up as a consequence happy to read all of them and have very much been having fun with them. I appreciate you for turning out to be very accommodating and for using this kind of essential tips most people are really desperate to learn about. My sincere regret for not saying thanks to you sooner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.