Het landschap , hoe zou het er moeten uitzien.

Het landschap. Hoe ziet het er uit? Dat hangt vaak van het perspectief af. Welke bril dragen we? Wat vinden we van de zaken in de wereld? Waar willen we heen?

Mooie vragen en iedereen met een eigen antwoord. De schoonmaker , de schilder , de bankmedewerker , de manager , de ceo , de bankier , de politicus en de multinationals. Die laatste met als voorbeelden Mark Zuckerberg , Bill Gates en Elon Musk zeggen allemaal dat er een of andere vorm van basisinkomen zou moeten komen.

Leuk dat zei dat zo naar voren brengen. De rijken gaan dan eindelijk de armen tegemoet komen? Hun landschap of wat ze op hun netvlies hebben staan is wellicht heel anders als bij de mensen die voor een laag loon hard moeten werken en een onzekere werk toekomst hebben. De multinational denkt wellicht: Ik moet mijn afzetmarkt wel veilig stellen. Als ik mijn productie naar goedkope landen wil brengen kan ik ze niet teveel uitknijpen. AI , artificial intelligence , laten we het werk doen. We geven ze het basisinkomen , maar niet teveel , en nemen ze het werk af. Stakingen hebben dan weinig invloed meer. De democratie word ook al door ons gerund en daar hoeven we ook niet teveel van te vrezen.

Het klinkt negatief maar dat is ook van hoe je het bekijkt. Of ik deze versie van The Matrix wil zien of de andere is afhankelijk van op welke stoel je zit. Mijn stoel is sociaal en humaan. Dat betekent dat ik er anders tegen aan kijk. Basisinkomen staat bij mij ook voor vrijheid en de mogelijkheid om eigen keuzes te maken. Als mens en als mensen samen. Dat betekent dat behalve het geldbedrag wat basisinkomen geeft we ook bijvoorbeeld de mogelijkheid moet krijgen om te ondernemen. Ondernemen op een vrije manier. Geen onnodige belemmeringen die opgeworpen zijn door de multinationals en de politiek. Een eerlijke positie. Transportkosten over producten van de andere kant van de wereld moeten geheel en goed doorberekend worden. Belastingen op de winst van dat soort producten moeten ook eerlijk geint worden. Belastingparadijs constructies dienen ontmanteld te worden. Lokale ondernemingen zouden eigenlijk een voordeel moeten hebben. En voor iedereen die waarde toevoegt een eerlijk deel van de opbrengst.

Basisinkomen en de financiering ervan kun je niet geheel betalen door het belasten van werk. De kloof tussen arm en rijk zal echt geslecht moeten worden. David Piketty heeft heel duidelijk gemaakt dat de Kuznets Curve een fabeltje is. Niet om de rijken arm te maken maar om van de armen een uitgestorven ras te maken. Ook om een hechtere samenleving te maken. Als we kloven in stand gaan houden gaat er vroeg of laat een gevecht plaats vinden. Een soort Franse Revolutie maar dan op grotere schaal of in een guerilla vorm. Ik sluit me nog even aan bij Martin Luther King: I have a dream. A dream of freedom and understanding. A dream without poverty , hunger , greed and violence.

Maar als die droom gaat veranderen in een nachtmerrie zal ik niet schuwen om de barricaden op te gaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.