De kunst van het ouder worden.

Ouder worden als een kunst. Of is het meer een kwestie van gezond verstand. Erger nog gewoon geluk.

Als je terug kijkt in de geschiedenis lijkt het vanuit het huidige perspectief allemaal logisch. Betere hygiene , gezonde voldoende voeding en de ontwikkeling van medicijnen. Het zorgt ervoor dat de mensen een veel hogere levensverwachting hebben. Kindersterfte is zeer sterk gereduceerd. Er zijn steeds meer medicijnen. Artsen krijgen steeds meer kennis. Ziekenhuizen worden steeds makkelijker bereikbaar als ze dat al niet zijn. Mensen worden zelf ook steeds meer bewust van een goede en gezonde levensstijl.

De radertjes in het uurwerk om ouder te worden lijken gesmeerd te lopen. Toch zijn er zandkorreltjes die in de loop van de tijd het uurwerk binnen kruipen. Er zijn slijtages aan het lichaam die soms niet te herstellen zijn. Medicijnen kunnen het niet altijd genezen maar meestal wel de pijn wel wegnemen. Of de ziekte min of meer stabiliseren. Maar soms ook niet. Nieuwe medicijnen , hulpmiddelen en technieken worden ontwikkeld. Het lijkt echter ook dat met toename van het aantal mensen op de wereld ook de ziektes toenemen.  Dus meer verschillende soorten ziektes waar ook steeds lastiger medicijnen voor zijn te ontwikkelen.

Iedereen heeft zijn eigen uurwerk en je weet niet exact hoe je radertjes er bij staan. Misschien heb je wel geluk. Maar wellicht heb je ook pech. Het kan ook ieder moment. Met een beetje geluk kan je pech verholpen worden. Het is dan altijd de vraag wanneer en hoe lang je van een gezond en fit lichaam kunt genieten.

Als er bijvoorbeeld een orgaan is die zegt: sorry het lukt me niet meer. Heb jij pech. Maar misschien hebben wij het wel goed geregeld is een transplantatie mogelijk. We kunnen dat geluk soms weer terugbrengen. Maar je bent wel afhankelijk van factoren en je hebt geen echte zekerheid.

De maatschappij , met name de economische , om ons heen neemt geen risico. Ze helpen je graag aan het werk. Vooral als je in de bloei van je leven bent. Tijd en energie kun je daarin volledig kwijt. Laten zien wat je kunt! Maar het moet ons wel verder brengen. Dan wordt het aangemoedigd. Beter en sneller als de ander? Ja graag. Een compliment heb je zo te pakken. Meer salaris misschien ook. Maar voor rust en bezinning is niet veel ruimte. De vraag of wat je doet echt te weeg brengt. Dat kan later nog wel. Ondertussen kan het behoorlijk druk worden. Stress kan zomaar je vaste vriend worden. De relatie met stress is een sluipende. Het verdringt ook vaak en bijna ongemerkt je andere vriend je gezondheid. Welke relatie heeft jou voorkeur??

Belangrijk is dan ook wat belangrijk is in het leven. Met name in jou leven. Dat is iets wat jezelf moet ontdekken. Waar jezelf over moet nadenken. Liefst zo vroeg mogelijk. Het moet je ook niet vertelt worden. Je moet het ervaren. Voelen. Als je gevonden hebt waarvan je houdt heb je al een hele belangrijke stap gemaakt. Doen waarvan je houdt maakt je namelijk vrij. Die kunst zou iedereen moeten bereiken voordat hij of zij te oud is. Te oud om het dan nog te kunnen doen. Misschien wel spijt te hebben van wat je wel gedaan hebt. Boeddha heeft gelijk als hij zegt: Het probleem is dat je denkt dat je tijd hebt. Er is geen tijd. Alleen het nu en wat je denkt en doet. Daar moet je het beste van maken en niets anders.

Maar de medische wereld is er ondertussen op gericht om mensen zolang mogelijk en zo goed mogelijk in leven te houden. Dat is een leuk streven maar wat doen we ermee. Wat zijn de mogelijkheden. Zijn die mogelijkheden er dan ook voor iedereen. Hoe ziet het leven na de medicatie eruit. Mogen er in de westerse wereld mensen blijven leven door dure medicijnen terwijl er in andere delen van de wereld mensen in armoede leven en van de honger dood gaan. Kunnen we niet beter stap voor stap de wereld beter en gezonder maken. Eerst de honger wegnemen , dan de armoede oplossen en vervolgens kijken hoe we het leven zo gezond mogelijk kunnen maken. Het zijn allemaal ethische vraagstukken die we een bepaalde waarde moeten toekennen.

Laten we dan ook maar proberen een ethische waarde aan de dood geven. Is hij wel een vijand? Of een vriend. Hij zorgt er wel voor dat je moet nadenken over wat je doet. Een eeuwig leven zou ook zorgen voor een continue herhaling van zetten. De leukste dingen in het leven verliezen hun charme. The once in a lifetime krijgt een totaal andere dimensie.

Genieten van het leven is de kunst en ouder worden is daarbij niet echt noodzakelijk. Gezondheid wel maar een eeuwig leven hoeft van mij niet.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.