Pillen , en de kosten ervan.

Medicijnen. Ze komen vaak in de vorm van pillen. Gemaakt door de pharmaceutische  bedrijven.

Na veel research voor U beschikbaar. Ze hebben er heel veel geld , tijd en moeite voor over gehad. Dat zie je dan ook aan de prijzen terug. Die zijn in veel gevallen gigantisch. Het is niet voor niks dat de pharmaceutische sector een van de best verdienende sectoren is.

In de meeste gevallen hebben ze een patent en daarmee dus een alleenrecht om te vragen wat ze willen. Een monopoly zeg maar. Het patent recht duurt 20 jaar. Maar zelfs erna hebben ze nog een grote vinger in de pap. Ze bedingen en krijgen vaak ook nog een markt exclusiviteitsrecht. Dan kunnen ze nog langer hun monopoly uitspelen. Ze verdienen er gigantische bedragen mee.

Het ontwikkelen van medicijnen kost geld. Maar hoeveel geld het nu eigenlijk kost krijgen we niet te zien. Echte transparantie van de bedrijven krijgen we niet. De ziekenhuizen , zorgverzekeraars en de overheid weten dus niet echt wat het kost. Ze staan tegenover de multinationals ook niet echt sterk qua macht.

Of toch wel? De overheid zou met een dwangbevel ervoor kunnen zorgen dat ze afstand moeten doen van hun patentrecht in het desbetreffende land. Dan kan het generiek en lokaal gemaakt worden. Als er dan maar geen exclusiviteitsrecht is gegeven. Want dan kun je niks meer behalve accepteren.

Dat is dus vaak het geval. Geen wonder dat de zorgkosten samen met de sociale zekerheid de grootste kostenposten zijn voor de Nederlanders. Beide rond de 80 miljard per jaar.

Het lijkt er sterk op dat er geen eerlijke winst gemaakt wordt. Dan druk ik me nog netjes uit. Wat mij betreft zouden we dus de markt exclusiviteitrecht niet meer moeten toekennen. Via het principe van dwangbevel de echte kosten gedetailleerd boven tafel moeten krijgen. Gebaseerd op die kosten een eerlijke winst toekennen. Et voila een eerlijke prijs.

Er zijn natuurlijk meer zaken die er spelen. Gedetailleerder informatie. Maar daarvoor zou je bijvoorbeeld dit boek , Private Patents And Public Health , even kunnen lezen.

Je kunt hem gratis downloaden op: http://haiweb.org/publication/private-patents-public-health-changing-intellectual-property-rules-access-medicines/

Iedereen denkt dat door het patentrecht er innovatie plaats vindt en is gewaarborgd. Maar het zorgt ook voor monopolies. Drijft prijzen op. Belemmert ontwikkelingen. Heeft zo langzamerhand een eigen handel en markt.

Een patent zou de ontdekker moeten beschermen om zijn product te kunnen ontwikkelen en op de markt te kunnen brengen. Maar in bijna alle zo niet alle sectoren zijn er veel patenten waar gewoonweg niets mee gebeurt.

Mijn idee zou zijn om het patentrecht geheel af te schaffen. Innovatie zou meer op basis van intrinsieke gronden moeten plaatsvinden. Al die advocaten die in deze business werken mogen wel eens iets echt nuttigs gaan doen.

 

 

 

One thought on “Pillen , en de kosten ervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.