Junglebook , of hoe social media de wereld verwilderd.

De social media is aan het verwilderen.  Je kunt dan aan Geert Wilders denken. Maar ook aan Donald Trump die van tweet naar tweet slingert.

Twitter is een van de vele media. Facebook , Instagram , Whatsapp en meer. Het oog is er vol van. Klik maar even op het oog en dan krijg je de info zoals die op Wikipedia staat.

Het oog is er vaak vol van. Maar de wereld ook. Zoveel informatie. Over alle zaken in de wereld. Ook door iedereen. Maar al gebruikend ook over iedereen. Dit in stilte en het andere in een kakofonie van rumoer. In het begin gezien als een vrije en sociale medium. Maar nu wordt je bestookt door belanghebbenden , aan de hand van je dataprofiel , met producten boodschappen en andere dingen waar ze belang bij hebben. De journalistiek verliest zijn vrijheid ook. Zonder advertenties , het liefst gericht , hebben ze een moeilijk business model. De politiek brengt niet alleen hun verhaal naar iedereen maar zoekt zijn kansen op een eigen podium door targeting via micro profiling op deze media.  Banners van bedrijven schieten door je scherm heen. Of het allemaal waar is , is niet echt relevant. Het gaat immers om je product te plaatsen.

De mens wordt steeds meer urban.  De wereld waar in we leven is vol met social media. En die social media wordt maar drukker en drukker. Maar ook voller en voller. En ook onbetrouwbaar en onbetrouwbaarder. De vele gezichten in het boek van deze social media zijn niet geheel goed meer zichtbaar. Wat mij betreft lijkt het op een grote jungle. Een Jungleboek zeg maar.

Het is de kunst voor ons ieder om een eerlijk en correct beeld van de wereld te krijgen. Om niet in de waan van de dag , en dus volgens het nieuws , te leven. Fake news leren herkennen. Door agenda’s van personen en bedrijven heen kunnen prikken. In staat zijn om de echt belangrijke zaken te kunnen vinden en plaatsen. Aangezien deze zaken langzaam gaan moet je zelf gericht op zoek naar informatie. Er zijn een aantal media die daarin hun best doen. Ik noem maar even de volgende: De Correspondent (website) , Follow The Money (website), Cafe Weltschmerz ( YouTube ). Of lees kritische boeken. Bijvoorbeeld De Groene Illusie , De Crisis Karavaan , Verloren In Wanorde , Bullshit Jobs , Ongeloofwaardig of Feitenkennis. VPRO Tegenlicht is ook interessant.  Daar wordt dieper op zaken ingegaan en in hun context geplaatst. En zelfs dan moet je het volgende in gedachten houden:

Je mag even raden van wie deze uitspraak is. Hij was wel iemand die de tijd en rust nam over de dingen na te denken. Niet vanuit een impuls handelend. Of een primitieve reflex. Maar rustig nadenkend en volgens bepaalde waarden. Laat de stress en chaos voor wat hij is en blijf jezelf. Je echte zelf.

One thought on “Junglebook , of hoe social media de wereld verwilderd.

  1. My husband and i have been joyous when Emmanuel could finish up his inquiry via the precious recommendations he received from your weblog. It’s not at all simplistic just to be giving for free methods that the rest might have been making money from. And we all figure out we need the blog owner to appreciate for this. The main explanations you have made, the straightforward website menu, the relationships you can make it possible to foster – it is mostly astonishing, and it is helping our son in addition to the family reason why the idea is fun, and that’s rather serious. Many thanks for all!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.