Klimaat opwarming , en wat te doen.

En wat te doen inderdaad. Wat zijn nu al die dingen die we anders moeten doen. Hoe veroorzaken we die opwarming van de aarde. Wie zijn nu eigenlijk de veroorzakers van het broeikas effect. Waar zou de overheid als eerste mee aan de slag moeten. De auto? Aardwarmte? De vliegtuigen?Kijk maar even naar dit filmpje.

Zo nu ben je al heel wat wijzer. Het stukje vlees op je bord ziet er nu heel anders uit. Het glaasje melk wat je drinkt. Die koelkast ook.

Op dit moment wordt er ook veel ingezet op zonnepanelen en windmolens. Maar we moeten ons dan wel realiseren dat die energie niet continue is. net als het afname patroon. Het zal dus opgeslagen moeten worden. Een goed , snel en groot netwerk kan helpen. Er is bijna altijd wel ergens wind. Maar opslaan is nog redelijk onder ontwikkeld. Daar zit nog een behoorlijke uitdaging.

Een van de zaken waar we ook nog bij stilstaan moeten is de zogenaamde OED. De oppervlakte energie dichtheid. Voor windmolens zijn die gigantisch en voor zonnepanelen ook enorm. Fossiele brandstoffen zijn juist heel compact en transporteerbaar. Gaan we de helft van Nederland vol zetten met windmolens? Ja , want dat ze de consequentie kunnen zijn. Dan kunnen we wel afscheid nemen van de vogels in dat gebied. Windmolens hebben ook nog veel onderhoud nodig. Meer als zonnepanelen. Vliegtuigen gebruiken minder energie en produceren dus minder CO2 dan alle datacenter van Google, Facebook etc… bij elkaar.

Zo zijn er veel zaken en haken en ogen die niet vertelt worden. Zo transparant zijn de politici en belanghebbenden dan wel. Ed Nijpels , Diederik Samson zijn belangen behartigers maar niet veel meer dan dat. En van wie? Met welke agenda? Diederik komt van oorsprong bij Greenpeace weg. Greenpeace bijvoorbeeld maakt zich druk om het klimaat maar heeft zich nooit uitgesproken tegen de vlees industrie. Toch een hele grote zo niet de grootste veroorzaker van klimaat verandering. Wie kun je nu vertrouwen?Wie kan ik geloven? Waar vindt ik de goede informatie.

Ik heb daarvoor twee boeken als suggestie: 1.) De Groene Illusie , Waarom we het klimaat niet kunnen redden met een paar windmolens en zonnepanelen. – Maarten Van Andel. 2.) Drawdown , het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren. – Paul Hawken.

Lees deze boeken maar eens. En vertrouwen is soms goed maar controleren is veel beter. Dat zullen we zelf , ja jij , moeten doen. Veel wijsheid toegewenst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.