Verkiezingsuitslag in perspectief.

De verkiezing voor de provinciale staten in Nederland zijn weer geweest. En ja er zijn winnaars en verliezers. Teleurstelling en euforie. Maar de waardevolle stemmen zijn weer uitgebracht.

De FvD heeft gewonnen en schreeuwen haast van blijdschap. De media probeert de sensatie in de lucht te houden. Uit te vergroten. De standpunten benadrukken die voor hun het verschil maakten ten opzichte van de rest. Een leuk spel om de kijkcijfers zo hoog mogelijk in de lucht te houden.

Laten we even terug gaan naar de basis. De basis is een democratie waarin volop geparticipeerd wordt. Hou kunnen we dat nu het beste zien en of meten.

Wat mij betreft is de verkiezingsopkomst een goede indicator om dat te beoordelen. Even kijken naar dat cijfer. Wow , dat is dus 56,1 %. Dat betekend dus dat alle partijen bij elkaar een nipte meerderheid hebben ten opzichte van de mensen die klaar zijn met verkiezingen. Niet echt een voldoende denk ik dan. Bescheidenheid zou iedere politicus dan in acht moeten nemen.

Nu ook maar eens even kijken naar de zogenaamde winnaars. Het Forum van Democratie scoort een 14,4%. Dat betekend dus ook dat 85,6 % niet op hun gestemd hebben. En bij de andere partijen is dat nog erger.

Er is een groep van 44,9% die het allemaal wel goed vindt. Die er geen vertrouwen in heeft. Die denken dat hun stem toch niets uitmaakt. Die er klaar mee zijn. Het nut er niet van in zien. De verantwoordelijkheid van het burgerschap ontlopen maar in feite de grootste partij zijn.

Is dit iets van de laatste tijd. Nee , de opkomst bij verkiezingen bij provinciale staten zijn eigenlijk heel laag over het algemeen. De tweede kamer verkiezingen scoren beter. Die zijn dus eigenlijk ook representatiever. In ieder geval duidelijker.

Wat wel duidelijk zou moeten zijn in een democratie is hoe krijgen we het geluid van alle stemmers dan wel te horen. En als je dat niet in voldoende mate krijgt zou je toch echt even moeten nadenken. Zoals gezegd zou bescheidenheid dan gepast moeten zijn. Maar de realiteit is anders. Een combinatie van macht en arrogantie wellicht.

Mijn gedachte zou zijn een burgerschapsakkoord te gaan sluiten. Ik geef iedereen zijn vrijheid , eerlijk recht en meer tijd maar dan ook de verplichting om een goed onderbouwde stem. Wat mij betreft ook op een directe manier zo direct mogelijk.

Lijkt me een eerlijke deal als je een Basis Inkomen krijgt. Maar je bent vrij om het oneens te zijn. Laat maar weten wat je er van denkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.