Zeg me dat het niet zo is. Zeg me dat het niet waar is.

Soms lees je een boek dat een aantal van je zeg maar illusies beroofd. Als een soort dief haalt het een sluier weg en laat je zien wie de echte schurken zijn. Waarheden gaan weer terug naar het rijk van de leugen. Maar als je iets te zeggen wilt hebben in de immigratie discussie een Must Read. Ook voor Geert  , Thierry , Mark , Klaas en cochorten.

Het boek heet Niemand Wil Ze Hebben geschreven door Linda Polman. Het gaat over Europa en zijn vluchtelingen.


Het is lastig om een en ander goed te plaatsen maar ik ga wel proberen een aantal zaken te duiden die mij opvielen. Ook aangeven waar wij de zaken moeten veranderen.

Het opvang probleem van vluchtelingen is niet van de laatste tijd. Menselijke waarden zijn niet zo belangrijk als we denken. Het UNHCR is een bedelaar bij de VN. Net als veel NGO’s. De VN stelt te altijd te weinig middelen beschikbaar. VN landen mogen dan ook nog specifieke eisen stellen. Regeringen en politici negeren in hun strijd tegen immigranten de mensenrechten en maken zichzelf daardoor medeschuldig aan schendingen van die recht en martelingen met ook nog de dood als gevolg. Menselijke waarden worden verkracht om politieke belangen te dienen. Gerechtigheid is hier noodzakelijk.

Zwaar , deprimerend , tranen trekkend , triest , ziekelijk , ongelofelijk en nog meer van die catastrofale woorden. Allemaal op zijn plaats. Onmenselijk durf ik zelfs niet meer te zeggen want kennelijk is dat onmenselijke een menselijke zaak. Maar wel een zware tekortkoming. Het is ook mensdom. Onmenselijk dom. Zelf het dierenrijk maakt er niet zo’n zooitje van.

De rol van de NGO’s is mij nog niet geheel duidelijk. Specifiek hebben NGO’s natuurlijk wel een omschreven doel en proberen ze via donaties , particuliere en van overheden , hun doel te realiseren. Maar de wijze waarop ze het doen en hoe ze gebruikt worden heeft nadelen.

Over hoe de NGO’s hulp verlenen heb ik  al eerder een stuk geschreven. Niet efficient en geen structurele visie zal ik maar zeggen. Ze proberen wel globaal een partij te vormen. Dat is beter als de tendens in de politieke partijen in de vele natiestaten. Zij zien nog niet in , of willen het niet , dat de multinationals en het grote geld allang globaal opereren. Dat kun je dus niet lokaal reguleren en controleren. 

Een gezamenlijk Europa of nog beter een gezamenlijke wereld zou dit beter kunnen doen. De VN is een organisatie die deze rol zou moeten spelen. Er is daar veel goede wil maar de structuur en de steun die de VN landen geven , of juist niet  , zorgt er voor dat ze niet echt in staat zijn om de wereld echt te verbeteren.

Het lijkt wel of de verschillende VN landen net als veel mensen een ego hebben. Dat ego is namelijk een groot obstakel. Net alsof de Alpha leider alles op basis van macht kan regelen. Kijk je goed terug in de geschiedenis dan weet je dat dat niet werkt. Stap over die schaduw heen. Wil je de welvaart koesteren dan moet je het of delen of bereid zijn grenzen te verdedigen en mensen in kampen te stoppen of doden. De laatste optie is het populairst. De mensen stemmen rechts en populistisch en kopen hun geweten af met een donatie naar een goed doel.

Zo zie je maar weer dat hypocrisie en ego goede vrienden zijn. Maar voor de mensheid en wereld niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.