Ego , onze grootste vijand.

Een nieuw jaar en nieuwe kansen. Dat kan maar iedere dag zijn er nieuwe kansen. En niet alleen iedere dag maar ieder moment zijn er nieuwe kansen. En niet alleen kansen maar ook keuzes. En die keuzes maak je op basis van wat je denkt.

Waar is je denken eigenlijk op gebaseerd. Hoe maak jij je keuzes. Op basis van je gezonde verstand? Hoe je ouders je hebben opgevoed? Wat je op school hebt geleerd? De wijsheid die social media en reclame bewust en onbewust in je hoofd geprojecteerd hebben? Is het hebben van meer en meer iets wat uit je zelf komt of is het gecreëerd? Waarom maakt het kopen van iets nieuws je gelukkig? Waarom is dat geluk ook zo weer verdwenen?

Allemaal interessante vragen. Kan het de cultuur zijn waarom wij op deze wereld zo verschillen. Er is veel verschil in de culturen op deze wereld. De Westerse cultuur is veel meer op het ego gericht. Veel egoïstischer en materialistischer dan de Oosterse cultuur en vele andere. Het is ook niet voor niets dat het kapitalistische systeem met zijn materialisme uit de Westerse cultuur is voort gekomen.

Een boek die over hoe de verschillende culturen zijn ontstaan en de verschillen daarin helder beschrijft is Hoe De Wereld Denkt van Julian Baggini. Er zijn veel meer boeken en films die een goed beeld geven.

Ik geef even kort aan wat mijn gedachten zijn. Om jullie te stimuleren om je eigen gedachten te vormen. Heb ik gelijk? Ben ik gek? Als het niet klopt met je eigen logica , je gezonde verstand , je gevoel dan hoef je met niet te geloven laat staan me te volgen. Maar blijf vooral zelf kritisch nadenken.

Het ego heeft waardering nodig. Erkenning ook. Daarom ga je je onderscheiden van anderen. Harder trainen om de beste te zijn in een sport. Een opleiding die een garantie geeft voor een goed salaris geeft. Een carriere opbouwen en laten zien dat jij een grote auto kunt rijden. In een groot huis kunt leven. Vaak op vakantie kunt gaan. Mooie , lees duurdere , kleren kunt dragen dan anderen. Je raakt in een verslaving van beter , meer en duurder. Dat het ten koste gaat van iets maakt niet uit. Het is een soort verslaving zoals het gebruikt van cocaine. Het is fijn tot in het euforische soms. Het On Top Of The World gevoel zeg maar.

Maar het gevoel is niet altijd langdurig. Je moet het ook maar steeds blijven doen. Het gelukkige gevoel verdwijnt en je komt in een cirkel meer en meer. Er is ook een andere vorm van geluk. Een geluk voortkomt uit het groepsgevoel. Samen zijn met mensen. Vriendelijkheid geven en ontvangen. Naar elkaar luisteren. Door die kennis groeien. Vandaar uit elkaar begrijpen met als gevolg respecteren. Problemen met elkaar en voor elkaar oplossen. Het ego wat in het westerse kapitalistische denken als verheven wordt gecultiveerd is hier eerder een belemmering dan een zegen. Het oosterse denken en de daaruit voortkomende filosofie en cultuur is heel anders. Meer gebalanceerd en saamhorigheid en verbondenheid is hier een veel belangrijke factor.

Het was niet voor niets dat bij de geboorte van Jesus Christus drie wijzen uit het Oosten aanwezig waren. Het is hoog tijd dat die Oosterse wijsheid weer meer aandacht krijgt. Wie weet krijgen we dan eindelijk een menselijke wereld waarin niet meer geld, meer macht en meer succes het belangrijkste streven is. Het ego is er voor om zelfstandig en mondig in een samenleving te kunnen functioneren. Maar het moet wel in balans zijn met andere essentiele vaardigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.