Borstlap en zijn advies.

En waar gaat het dan over. Het betreft dus werk en hoe we dat in de toekomst kunnen regelen zodat economisch en bestendig is. Er zijn al veel artikelen over geschreven en dat kan ook makkelijk over een rapport als deze. Het betreft namelijk werk en onze relatie daarmee.

Je kunt het rapport lezen op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/01/23/rapport-in-wat-voor-land-willen-wij-werken

Het zijn wel een paar pagina’s en er valt een ding op. Het geloof in werk staat centraal. Dat is klaarblijkelijk de zingeving die bij de mens centraal staat. Zonder een baan is de mens verloren. En om iedereen daar mee te plezieren halen we alles uit de kast.

Allerlei coherente maatregelen die over de komende jaren uitgevoerd zou moeten gaan worden. Een basisbaan. Stimuleren van vaste contracten. Flexibel werk minder lang laten duren. De noodzaak hiervan moet ook onderbouwd worden. Een persoonlijk ontwikkeling budget bij iedereen vanaf je geboorte.

Het zijn allemaal dingen die moeilijk te implementeren zijn. Nog moeilijker te controleren. En dat allemaal vanuit een verkeerde perceptie.

Werk staat namelijk niet centraal bij de mens maar zijn welbevinden. Voor dat welbevinden moet hij wel wat doen. Geen honger en dorst , een dak boven je hoofd en mensen om je heen die elkaar helpen en waar je mee leuke activiteiten kunt doen. Als die leuke activiteiten meer tijd inneemt dan elkaar helpen is het helemaal goed.

Waar de gedachte wegkomt dat een baan je gelukkig gaat maken is me een raadsel. Hoeveel leuke banen zijn er? Er zijn wel behoorlijk wel wat bullshit baantjes. Wie bepaald wat leuk is? De overheid of bedrijven die de baantjes gaan creeeren.

Er blijft werk liggen? Als dat belangrijk werk is moet je een goed salaris bieden. Dan is het zo gebeurd. Als dat werk veel voldoening geeft was het al lang gebeurt. Geef de mensen tijd , ruimte en vrijheid dan lossen heel veel problemen zich vanzelf op.

Ga je dingen verplichten en reguleren dan ontstaan er juist problemen. Dat geldt ook voor de basisbaan versus een basisinkomen. Het eerste creƫert problemen en het laatste lost ze allemaal op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.