De drie misketiers , en de economische kanten van Corona.

Een variant op de drie helden van Alexandre Dumas. De helden van vroeger zijn er jammer genoeg niet meer. Anders hadden we wel betere oplossingen voorbij zien komen.

Laat ik jullie even voorstellen aan de nieuwe musketiers , ofwel misketiers , in de regering van de lage landen. Minister Koolmees , Hoekstra en Wiebes.

Meneer Wiebes heeft al verschillende delicate problemen onder zijn hoede gehad en weet de branden nooit te blussen. Na de aardbeving beloftes naar de burger toe heeft hij de ZZP’er in Corona tijden behandeld als volgens het woordenboek. Het is jullie eigen risico. Geen empathie voor de burger dus.

Meneer Hoekstra is een tegenstander van de Eurobonds. Daar kunnen we nog wel in meegaan. Maar als je ergens niet in meegaat moet je de ander wel een reeel en goed alternatief bieden. In Europa moeten we elkaar , de mensen , blijven helpen. Daar wringt echter de schoen. De ECB denkt de Corona crisis op dezelfde manier te kunnen oplossen als de Bankencrisis van 2008. Die Bazooka van Draghi dus.

Het is bewezen dat dat niet werkt. De rijken , investeerders en bankier enzovoorts hebben zich kunnen terugtrekken uit benarde financiele posities door het steunfonds van de ECB. Die dat geld weer verhaald op de belastingbetaler. De kloof tussen rijk en arm is alleen maar vergroot. Daar zal toch door de verantwoordelijke politici een keer heen geprikt moeten worden. Maar dat doet meneer Hoekstra ook niet. Misschien iets te druk met de toeslagen problematiek. Of nog erger hij ziet het niet.

Dan brengt me bij meneer Koolmees. Van de drie misketiers de meest sociale als je naar zijn functie kijkt. In deze tijden zou hij juist een verschil moeten maken tussen mensen en bedrijven. Maar toch gaat hij aan de slag en zet bedrijven en werk op nummer een. Als de bedrijven c.q. economie grotendeels in stand-by is gezet is er niet veel werk meer. Waarom stelt hij niet het personeel en dus de mens centraal??

Mensen voelen de onzekerheid , moeten boodschappen doen , rekeningen voldoen en voelen de pijn. Ze hebben hulp ook snel nodig. De beste , en eigenlijk enige goede , manier van steun is om iedereen een tijdelijk basisinkomen te geven. Cash geld naar de burger en geen fondsen voor de verrijking van de rijken.

Voor de middelkleine en kleine bedrijven moeten we tijdens deze sluimer stand van de economie de rekeningen ook laten vervallen. En als dat niet kan of gebeurd naar ratio van de omzet.

Maar het belangrijkste in deze onzekere tijden is niet de we bedrijven steunen maar de mensen zekerheid geven door een basisinkomen.

Als de economie dan straks weer gaat opstarten weten we ook zeker dat het een economie gaat worden die door de consument , dus burger , bepaald wordt. De bullshit bedrijven die leven op subsidies , fondsen , steun en de marketing van onnodige producten laten we dan hopelijk achter ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.