Gaat Corona een eerlijke en slimme nieuwe economie creeren.

De kansen ervoor zijn er wel degelijk. Maar dan moet er heel wat gebeuren. Het belastingsysteem moet echt een keer anders. Bedrijven vragen weer heel veel steun. Terwijl ze in goede tijden vaak nauwelijks belasting betalen. Bepaald niet eerlijk.

Voor het compenseren van bedrijven gelden heel veel regels en dus ook teleurstellingen. Ook weer niet eerlijk.

Werk behouden is de mantra van de overheid terwijl het werk er nu even gewoon weg niet altijd is. Werk zou niet het mantra moeten zijn maar zekerheid voor de mensen. Daar is het Basisinkomen juist een slimme oplossing voor.

Bedrijven behouden is ook een mantra van de overheid. In een kapitalistisch systeem is het niet verkeerd als er aan de boom geschud wordt en er bedrijven failliet gaan. Bepaalde voorzieningen moet je als overheid in stand houden natuurlijk. Maar ga dan straks een de-privatisering traject in.

En als bedrijven in slechte tijden blijven aankloppen bij de overheid , lees de belasting betaler , laat ze dan in goede tijden ook een eerlijke belasting betalen. Weigeren ze dat dan is het eerlijk om te zeggen: snel wegwezen.

Panden worden door bedrijven gehuurd tegen hoge bedragen. Is het niet verstandig om huurprijzen altijd omzet gerelateerd te laten zijn. Dat is veel eerlijker , motiverender en flexibeler. Geen omzet geen huur dus. En als er geen werk is kan het personeel en de eigenaar rustig terugvallen op zijn basisinkomen. Op deze manier kunnen bedrijven in een soort Corona slaap. Kalm en geduldig wachtend totdat het tijd is om wakker te worden.

Andere optie is die via de e-commerce. Daar heb je geen duur pand in beheer en je afzet markt kan de hele wereld zijn. Maar het kan ook heel lokaal in een goedkope buurtwinkel. Hoe de retail markt er straks uit gaat zien is niet zeker maar de ondernemer gaat voor een slimme oplossing. Be smart is het motto. Of hij een eerlijk speelveld krijgt hangt van de overheid af.

Hoe gaat de horeca de situatie aanpakken? Net zoals de drive-inn van MacDonalds en Kentucky Fried Chicken? Ophalen is het nieuwe uit eten gaan. Als het in de buurt van een park is met genoeg ruimte krijg je wellicht een principe van Our Diner In The Park. Daar heb je wel die 1.5 meter ruimte. Een slimme ober drone doet de rest.

Theaters moeten ook proberen slim te zijn en wellicht rijen leeg laten. Maar ze zouden ook een nieuw soort kaarten in de markt kunnen zetten. Gezamenlijk een theater kanaal invoeren waar mensen online de live voorstelling kunnen volgen. Ook altijd leuk om aan te kunnen bieden als de voorstelling uitverkocht is.

Het is ook een schakel moment voor de consument. Wat heb ik nu eigenlijk echt nodig? Wat waardeer ik het meest? Een nieuw product? Of liever die nieuwe ervaring? De consument , lees ieder mens , komt tot rust maar wel in een beperkte vrijheid. Dan ga je denken. What is key? Maken die mooie nieuwste producten me nu gelukkig of is dat het kopje koffie met je ouders of dat biertje met je vrienden? Alleen wandelen in stilte of met een maatje en een goed gesprek? Je kunt wel trainen maar je niet echt meten met anderen? Daar gaat een antwoord op komen. Ik denk dat dingen ervaren gaat winnen en ondernemers hierop in zouden moeten gaan spelen.

Een nieuwe economie hoeft trouwens ook niet groter te zijn dan de oude economie. Als hij maar eerlijker , schoner en lokaler is. Economie gaat altijd ten koste ecologie. Het moet dus minder en slimmer. Dat de wereld kleiner is geworden is een zegen maar wel in de juiste vorm. Culturen moeten gerespecteerd worden en zelfvoorzienend zijn. Maar het kunnen bezoeken en leren van elkaar is een zegen.

Zoals de luchtvaart industrie op dit moment gedemoniseerd wordt is niet terecht. Op deze manier kunnen straks alleen nog de rijken er gebruik van maken. Terwijl het voor iedereen een zegen en een verrijking is om te reizen. De bijdrage van de lucht vaart aan de vervuiling is ook niet zo groot als geschetst wordt. Je kunt beter kijken wat er aan transportbewegingen van al het verkeer eigenlijk overbodig is. Vooral als je zaken zoveel mogelijk lokaal gaat maken. Melkpoeder sturen naar Afrika? Hebben ze daar geen grasland en koeien.

Voor een eerlijke economie is het cruciaal om ook een eerlijk belasting systeem te hebben. Is die er niet dan is het vrij spel voor de rijken. Zoals het nu dus is. Verrijking van de happy view ten koste van de anderen en de wereld. Belastingparadijzen zijn er in overvloed. Vaak op mooie eilanden in exotische oorden. Eiland landen die geen ruimte hebben voor industrie en weinig grondstoffen. Dan is iedere fooi die ze van de rijken krijgen meegenomen. Maar er zijn ook landen die dat niet nodig hebben en dat ook doen. Dat kan dus anders en eerlijker.

Beter zou het zijn om de bedrijven daar winst belasting te laten betalen waar die winst gemaakt wordt. Namelijk waar ze hun producten verkopen. Ieder land stuurt op basis van de daar gemaakte omzet een rekening aan de diverse bedrijven. Wordt er niet betaald dan volgt een invoerverbod. Als de bedrijven de producten lokaal produceren kun je aan een lager tarief denken. Maar ieder land krijgt dan via een eerlijke belasting zijn deel.

Uit dat deel kunnen landen deels hun burger een bestaanszekerheid geven. Dit zoals staat in de grondrechten en waartoe ze verplicht zijn. Basisinkomen is daar een middel bij uitstek voor.

Om dat te bereiken moet er echter ook een eerlijkere verdeling van rijk en arm plaatsvinden. Het vermogensbelasting mag best wel wat omhoog. Daar zijn diverse eerlijke redenen voor.

Verder mag de inkomens belasting ook wel eerlijker. Onder het eerlijke motto , als je geen waarde toevoegt heb je ook geen recht op een hoge beloning , gaan we een progressief belasting tarief invoeren. Salaris moet eerlijk zijn en omdat je het echt verdient. Lage echte lonen moeten minder belast worden en we gaan een maximale norm handhaven die ruim en eerlijk is maar niet extravagant. Als mensen denken dat het niet genoeg voor hun is verstrekken we graag een nieuw paspoort naar betere oorden.

Er is genoeg te doen. Wie en wat ga jij steunen? Welke stem laat je horen en gelden? Het is een tijd van grote veranderingen. Laten we eerlijke en juiste veranderingen afdwingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.