Basisinkomen en het voorkomen van een nieuwe Killing Fields.

The Killing Fields. Een film gemaakt over de sociale hervormingen die Pol Pot in Cambodja heeft doorgevoerd. Ten koste van veel. Met name van heel veel mensenlevens. Een mislukt experiment.

We worden nu weer met onze neus op de feiten van een mislukt experiment gedrukt. Eigenlijk zijn het er twee. Waar bij het ene voort vloeit uit het andere. Eerst maar even de spreekwoordelijke trekker aan de orde brengen. Dat is dus het Corona Virus. De vraag of het een vloek of een zegen is vraagt eigenlijk om een Kanteniaans antwoord. Ja en ja. Verwarrend?

Eigenlijk niet. Corona laat zien dat de mens kwetsbaar is. Dat kan erg zijn maar ook inzichten geven. Het eerste inzicht is dus dat de mens en dus ook de mensheid kwetsbaar is. Het tweede inzicht is dat we niet zonder elkaar kunnen om problemen te overwinnen. De mensen moeten elkaar steunen om te kunnen overleven. Het is niet de mens maar de mensheid die bestaanszekerheid kan geven. Het derde inzicht is dat het neo-liberale beleid zijn faillissement heeft laten zien. Het is niet de economie die de mensen redt. De economie eet alleen maar de planeet op. Een paar mensen worden er rijk mee en de rest kijkt lijdzaam toe. Af en toe een fooi houdt ze rustig. Maar het huidige systeem gaat verliezen.

De manier waarop de overheid de bedrijven krampachtig probeert te steunen in deze Corona tijd lijkt op een huismoeder die het servies probeert te grijpen van een vallende tafel maar de stoelen waar de kinderen opzitten rustig in een moeras laat wegzakken.

Het zijn niet de bedrijven maar de mensen die steun nodig hebben. Zij moeten de dagelijkse beslommeringen op een fatsoenlijke manier kunnen afhandelen. De boodschappen kunnen doen. De verwarming aan kunnen zetten. Een droog dak boven hun hoofd hebben. Hun basis voorzieningen moeten gegarandeerd zijn. Dat kan alleen door een Onvoorwaardelijk Basisinkomen.

Wat de overheid nu doet is geld uit de toekomst halen en wanhopig proberen een falend systeem in de lucht te houden. Dit is al de tweede keer dat ze gigantisch veel geld uit de toekomst halen met enorme consequenties. Waar is hun gezonde verstand?

Bedrijven compenseren voor gemiste omzet. Klaarblijkelijk hebben we die bedrijven door omstandigheden niet nodig of misschien wel helemaal niet. Waarom het ene bedrijf wel en het andere niet. Het rechtvaardigheid beginsel wordt eigenlijk met voeten getreden. Onder het mom van we moeten toch wat doen ze eigenlijk geheel stupide dingen. Verzinnen allemaal niet te controleren regels. Geven ze uitstel van betaling terwijl ze weten dat het eigenlijk nooit betaald kan worden. Sommige bedrijven gaan boven andere bedrijven. Bedrijven gaan boven mensen. Werk is belangrijker dan de mens. Wat voor werk? Niet belangrijk. Gemeenten worden eigenlijk aan hun lot overgelaten. Armoede groeit van dag tot dag. Over de hele wereld.

Van de 150 kamer leden is er niet een die opstaat en in opstand komt en de waarheid vertelt. Zien ze het grootte geheel niet? Zitten ze vast in hun eigen denkwijze? Liggen ze aan de ketting van de lobby waarop ze zijn in gegaan?

We worden gevangen gehouden. Er moet nu ook echt iets gebeuren. De gele hesjes waren al een signaal. Wanneer gaan we een goede koers varen? Waarbij de mens centraal staat. Zijn welzijn en welbevinden. Het is tijd om een nieuwe koers te varen.

Wij , The Social Human Movement , willen dat heel graag doen. Niet voor onszelf maar voor jullie en de toekomst. Wie reikt ons de hand? Geef ons jullie steun en stem. Dat kan via onze website maar ook op geef.nl. Bekijk ook even onze filosofie en denk er goed over na. Wellicht stem je straks tijdens de nieuwe 2e Kamer verkiezingen op echte verandering. Op The Social Human Movement.

Dan kunnen we gaan voor die verandering waardoor iedereen gelukkig en blij kan worden. Zijn handen eindelijk weer in de lucht kan steken. Niet alleen vanwege haar vrijheid maar ook om weer echte betekenis te hebben voor anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.