Social Media , een jungle voor influencers of…

Een mooie jungle is het ook. De verschillende wouden zoals Facebook , Instagram , LinkedIn , YouTube , Twitter en TikTok vormen een oceaan van geluiden met mensen die een boodschap hebben. Allemaal hebben ze een mening , wij ook , die eigenlijk alleen maar aandacht krijgen via grote campagnes. Dat het dan handig is dat influencers , lees mensen die een naam hebben opgebouwd of gekregen , steun betuigen en uitspreken is dan wel handig. Maar dat wil echter nog niet zeggen dat je gelijk hebt.

Even een recentelijk voorbeeld , van Linked In , is…

Paul brengt zijn krant , het AD , even onder de aandacht op Linked In. Dat is op zich al leuk natuurlijk. Waarom zet je niet gelijk de hele krant er gratis op? Oh ja , het is een reclame om je krant te verkopen.

Hij gebruikt ook twee trending personen op dit moment , Famke en Diederik , om de aandacht te trekken. Goed commerciaal inzicht. Famke buigt haar slechte optreden bij Op1 om tot een publiciteitstrekker van jewelste. Ze wordt geassisteerd door Diederik , bekend geworden door de Corona crises , die inhoudelijk verstand van zaken heeft.

Mijn reactie gegeven op LinkedIn hierop is…

Sorry , even een s-je teveel bij de als in: de meeste luisteren al(s) niet meer. En dat klopt. En als ze al luisteren en lezen dan is er ook teveel te lezen. Het ene soms nog vreemder dan de ander. Wie moet je nu geloven. Paul? Femke?? Diederik?? In het land der blinden is eenoog koning. Zelfs in de wetenschap is er niet altijd eengezinsheid.

Diederik vertrouwd bijvoorbeeld op viruloge Marion Koopmans. Maar wetenschappelijke collega’s van haar vinden haar onderzoeken en steun aan onderzoeken niet wetenschappelijk goed onderbouwd.

Het is tijd voor de wetenschap dat ze een Sciencepedia , vergelijkbaar met Wikipedia , gaan opzetten. Met wetenschappelijke onderzoeken voor en tegen relevante standpunten met de eventuele zorgen. Dit alles met bron en naamvermelding. Dan kunnen we deze belangrijke zaken uit deze jungle halen en de burger rechtstreeks uit een betrouwbaar en rustig meer hun kennis laten opdoen.

Kennis en hun boodschap is te belangrijk om aan de Media over te laten. En zeker de Social Media. Ze mogen er over praten. Leuke fantasiƫen op loslaten. Mooie sier meemaken. Maar zonder bronvermelding en wetenschappelijke onderbouwing raad ik iedereen aan om vooral te glimlachen.

Social Media is er voor contact tussen mensen en het delen onderlinge ervaringen. Het is nog even wachten op een (bijna) gratis en eerlijke vorm trouwens. Maar je kunt echt niet alles serieus nemen. Tenzij het klopt met je gezonde verstand en scherpe logica. Blijven nadenken is dan ook het motto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.