Het gezonde verstand , bestaat die eigenlijk wel.

Mooie titel denk ik. Verstand is al iets waar je veel over kunt nadenken. Verstand wordt vaak verbonden met nadenken. We denken ook vaak dat we verstandig zijn bij de dingen die we doen in het leven. De kleine dagelijkse dingen maar ook de dingen op lange termijn. Maar toch doen we veel van die dingen op gevoel. Op een snelle interpretatie van wat we waarnemen en dat plaatsend in patronen waarvan we denken dat het goed is.

Verstand is hier niet zo bepalend als we er achteraf aangeven. We willen gewoon rationele wezens zijn omdat we in een dergelijke cultuur worden groot gebracht. Maar we zijn het vaak niet. Gezond? Het heeft ons wel in de evolutietheorie naar de bovenste trede van de ladder gebracht.

Het gezonde verstand ligt dan ook niet echt in lijn met onze intuïtie en gevoel wat ons best wel ver heeft gebracht. Voor die rationaliteit heb je ook heel veel informatie nodig in combinatie met een kritische en heldere logica.

Dat kun je (haast) niet verwachten in een persoon. In goede structuren kun je via groepen wel tot mooie inzichten en goede maatregelen komen. Maar dan moet je wel je eigen bubbel , en die van je groep , achter je durven te laten en met een open en scherp vizier de wereld bekijken.

Dat betekent dat je de framing van andere mensen kritisch moet bekijken. Politici en hun partijen zijn daar heel goed in. Media en met name name Social Media maken het bubbel effect allemaal nog groter via hun zelf lerende algoritmes.

De wijsheid van de wereld zou door hen toegankelijk gemaakt kunnen worden. Maar ze zijn er niet voor de mensen maar voor het verdienen van geld door de ideologie van consumentisme via verslaving te promoten.

In plaats van een sociale verbinding van alle culturen te bevorderen is het hun mantra om het gezonde verstand dusdanig te beinvloeden dat ze er voordeel bij hebben. Veel geld aan kunnen verdienen. Dat je daarbij doet aan populisme en stigmatisering nemen ze op de koop toe. Zodra je deze dingen ziet kun je al zeggen dat ze een verkeerde weg bewandelen. Het leidt namelijk tot frustratie en geweld.

Als je om je heen kijkt zie je dat al veel te veel. Het is tijd om een andere weg te bewandelen. De weg van verbinding met openheid , begrip , respect en compassie. Ook voor de mensen die je het niet gelijk zou geven. Je ziet namelijk pas achteraf wat er echt gebeurd is. Dan kun je beter die dingen doen die een blijvende goede waarde hebben.

Het krijgen van directe en juiste informatie via een betrouwbare bron en op een onderbouwde manier zou mooi zijn. Een wikipedia met wetenschappelijke onderbouwing en bronvermelding zeg maar.

Openheid in gedachten is ook heel belangrijk. Van daaruit is er zoveel meer mogelijk dan wat er nu gebeurt. Er is ook geen weg naar geluk , geluk is de weg. Wie gaat ermee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.