Stemmen , een politieke alibi.

Stemmen. Een stap in het huidige democratische proces van parlementaire democratie. Het parlement die zich dan de macht toe eigent van de gehele bevolking. Of er er nu 51% of 100% van de stemmen zijn uitgebracht.. Ze verdelen de zetels net alsof iedereen gestemd heeft.

Bij 51% procent kun je zeggen dat er een meerderheid is die de democratie van legitimiteit voorziet. Dat is op zich een goede aanname. Maar als democratie zou ik zo dicht mogelijk tegen die 100% willen zitten. Dan is er echt vertrouwen in die democratie.

Regeren is weer een ander verhaal. Daar is eigenlijk niet veel meer dan de helft van de opkomst voor nodig. Dus bij een opkomst van 51% is een totaal van 26% van de stemmen genoeg en bij 99% is een totaal van 50% van de stemmen genoeg voor een regerings meerderheid. In beide gevallen is er dus absoluut gezien geen meerderheid en legitimiteit bij de wetten en maatregelen die bedacht worden.

Voeg daar nog bij dat tijdens coalitie besprekingen de verschillende standpunten naar elkaar toe bewegen. Dan is er op die compromissen niet eens sprake van stemming op die punten want ze hebben de keuze nog nooit voorgelegd gekregen.

Je kunt dan wel heel veel partijen gaan toevoegen aan de mogelijkheden in de verkiezingen maar het gaat het systeem niet veranderen. Alle goede bedoelingen ten spijt kun je nooit moreel en ethisch zeggen dat je een echte meerderheid hebt. En dus echte legitimiteit. Die is er gewoon weg niet. Hoe mooi de politici op dit moment ook praten.

Hiervoor zul je dus echt het systeem moeten veranderen. Daarvoor moet je weer een meerderheid moeten hebben. Een duidelijke en legitieme meerderheid. Die te kennen geeft dat het anders moet. Niet voor de manier waarop die verandering moet plaatsvinden maar dat hij moet plaatsvinden. Dat kan alleen maar , moreel en ethisch gezien, door niet te gaan stemmen en wel in zodanige mate dat de opkomst niet hoger is dan 49%.

Dat is het signaal namelijk waarbij politici , als ze moreel en ethisch handelen , niets anders kunnen zeggen dan: We hebben geen meerderheid en we kunnen niet legitiem regeren. We moeten iets anders bedenken.

Een echte directe democratie is het enige democratische voorstel wat ze dan kunnen doen. Ben jij ook klaar met de huidige kleptocratische inefficiente parlementaire democratie. Een democratie die bij fouten niet haar verantwoordelijkheid neemt. Die niet haar burgers beschermd. Ga dan vooral niet stemmen op 17 maart 2021. Anders maak je je medeschuldig aan alle ellende die ze veroorzaken.

Hoeveel mooie verhalen ze ook vertellen. Wat ze ook beloven. Dat doen ze al sinds het begin van hun ontstaan. Stem gewoon niet. Zorg ervoor dat ze niets anders kunnen dan het uitvoeren van de keuze voor een directe democratie. Dan kunnen we als burger direct voor maatregelen en wetten stemmen en bij een redelijke , lees twee derde , meerderheid implementeren. Dus breed en eindelijk echt democratisch gedragen.

Niet zoals nu bij minderheid en ons eigenlijk van alles door de strot te duwend. Hun gecreƫerde alibi is echt niet valide. En het is niet de rechter die erover oordeelt maar wij de burger. Dus stem niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.