Artikel 20 , bestaanszekerheid.

Een artikel uit de grondwet die vaak met voeten wordt getreden. Door de gehele politiek. Werkelijk niemand is onschuldig. Niet Jesse Klaver , Liliane Marijnissen , Liliane Ploumen , Sigrid Kaag , Wopke Hoekstra , Mark Rutte , Geert Wilders , Thierry Bauded , Esther Ouwehand , Femke Merel-Van Kooten , Gert-Jan Seegers , Kees van der Staay , Farid Azarkan en al die 150 kamerleden.

Dat vraagt natuurlijk om een korte uitleg. Laat ik daar maar even op ingaan. Zij zijn namelijke allemaal in staat om de materie nodeloos en zwaar ingewikkeld te maken.

Ze gaan ervan uit dat het creeeren van werk de oplossing is voor een inkomen. Maar een inkomen hoeft nog niet genoeg te zijn en werk is nooit zeker. Het hangt ervan af of er er wel werk is. En zoja voor wie kies ik, een robot of een mens. Voor een bedrijf is het altijd een kwestie van kosten versus baten.

Als inkomen op werk niet genoeg is komen ze met regelingen. Zoals toeslagen bijvoorbeeld. Dat is een afhankelijkheid die ten eerste lastig te controleren is maar ook willekeur in zich draagt. Er zijn recente voorbeelden waarbij dat tot onmenselijke situaties leidt.

Een bijdrage leveren met zaken waar je energie uithaalt en anderen mee helpt. Daar staat vaak een zo lage vergoeding tegenover dat je er niet beter van wordt. De politiek heeft namelijk bedacht dat je toeslagen vervallen. Een armoedeval die ze nog steeds, willens en wetens, in stand in houden. Leuke jongens die politici.

Omdat die leuke mensen in Den Haag niemand vertrouwen hebben ze allemaal leuke regels bedacht. Het is bijna een jungle die niemand meer begrijpt. Wellicht om makkelijk sancties en boetes te kunnen uitdelen. Keep it simple is iets wat ze nog niet hebben begrepen. Ja, ik twijfel ook aan de intelligentie van de politici in het algemeen en zeker in Den Haag. Hoog tijd voor een echt protest.

Bestaanszekerheid geeft zoveel voordelen dat ik me afvraag waarom hij op nummer 20 staat. Het geeft vrijheid. Het zorgt voor emancipatie. Gezondheid vaart er wel bij. Sociale cohesie groeit. Culturele diversiteit neemt toe. Rust gaat ontstaan. Innovatie neemt toe.

Er is ook een hele makkelijke en simpele manier om dit te bewerkstelligen. Maar er zijn weinigen die het zien of geloven. Ze denken wellicht zo simpel kan het toch niet zijn. Ja hoor dat kan. De mensen weer met een lach en vrolijk naar de toekomst laten kijken is heel simpel.

Een Unconditonal Basic Income zorgt daarvoor en is ook de enige echte oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.