De wereld is van ons.

Vroeger spraken ze van de oude wereld en de nieuwe wereld. De bestaande en bekende versus onbekende en nieuwe.

In de toenmalige hiërarchische tijd was dominantie en rijkdom een manier om je positie te verstevigen. Bestaanszekerheid door verovering, uitbuiting en plundering zeker te stellen. Maar dit was voor een selectieve club van mensen die de leiding hadden gekregen of genomen. Maar wel op basis van een oude manier van denken. Op dit moment denken we heel anders en beseffen ook dat wij mensen het collectief en coöperatief heel anders en beter kunnen organiseren.

Een leider aanwijzen in een kleine groep is een redelijke keuze. In een kleine groep is er een directe en transparante controle. Dat zijn heel belangrijke zaken. Zaken die al snel verdwijnen als de groepen groter worden. Dan gaan er allerlei krachten verschijnen die deze structuur uit zijn kracht haalt. Zoals uitbuiting en onderdrukking. Anonimiteit en vermomming wordt gebruikt om te manipuleren en of te vernietigen.

Eerlijkheid en redelijkheid verdwijnen naar de horizon waar Thomas Moore ons naar toe wilden leiden. Wordt het geen tijd om onze Toren Van Babel te verlaten en op weg te gaan naar Utopia.

In de nieuwe wereld waar we ons bevinden zijn de technische mogelijkheden om een eerlijke en redelijke wereld te creëren. Een decentrale digitale wereld met eerlijkheid en redelijkheid is zo te maken. Directe democratie van de groep, land, continent en wereld is realiseerbaar. Eigenaarschap van je digitale leven bij jou, het individu, en niet bij data kolonisten. Volledige transparantie door anonimiteit te beëindigen en eerlijke en betrouwbare informatie voorziening te geven. Bestaanszekerheid voor iedereen door terug te gaan naar het systeem van de Commons. Het consumeren terugbrengen naar vruchtgebruik. De planeet in een goede staat kunnen doorgeven aan onze kinderen.

Wellicht heb je Society 4.0 van Bob de Wit gelezen. Zo niet dat is wel de moeite waard. Wij zijn alweer een stap verder. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op. Dat kan via www.citizensisland.com maar je mag me ook via hier een mail sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.