Echte democratie , en wel nu.

Ja echte democratie. Dat betekent dat de burger direct en rechtstreeks zijn stem uitbrengt via een referendum. Op basis waarvan? Wetenschappelijke onderzoeken voor en tegen met kanttekeningen en gepubliceerd met bronvermelding. Een redelijke termijn om de informatie te laten bezinken en zonder druk van buitenaf.

Als er een ruime meerderheid voor is dan kan het door gaan en anders gaat het terug naar de tekentafel. Tekentafel? Van wie? Van een burgerraad bestaande uit willekeurige uitgelote burgers, meerdere specialisten en enkele wetsdeskundigen voor eventuele conflicten met andere wetten.

Dit eventueel bij herhaling net zolang tot er een goed voorstel uit de bus komt waar een ruime meerderheid voor is zonder minderheden te benadelen. Want in een echte democratie worden de belangen van de minderheid niet geschaad voor het voordeel van de meerderheid.

Waar zijn de politieke partijen gebleven? Zijn die van belang dan. Zijn zij zuiver in hun keuzes voor de burger? Dienen ze het belang van hun partij? Of zijn ze volksvertegenwoordiger? Hadden ze dat maar gedaan de laatste decennia. Dan hadden ze nog enig bestaansrecht. Maar die kans is voorbij.

En ja, er zijn een heleboel partijen die zeggen dat ze het wel goed doen. Ook vele nieuwe partijen. Ik ga even geen namen noemen maar ze zijn nog niet tot het inzicht gekomen dat de politiek geheel en totaal failliet is. Wellicht zien ze nog een laatste een poging om een carrière via het kartelsysteem te bemachtigen en veilig te stellen. Of nog niet tot inzicht gekomen en naïef.

Er zullen ook nog wel burgers zijn die straks uit gewoonte en routine hun stem gaan uitbrengen op 17 maart 2021. Dit waarschijnlijk zonder het besef dat ze het beleid waar ze decennia lang het slachtoffer van zijn geweest legitimeren en weer gaan legitimeren. Dus ook de schuld van dragen van het leed dat veel burgers is aangedaan. De toeslagen affaire is daar een voorbeeld van.

Je denkt nu wellicht als ik niet ga stemmen komt de verkeerde partij aan de macht. Mijn gedachte is dan hou je geweten schoon en blijf standvastig. Er is geen enkele partij wiens ziel niet bedorven is. Laat dat jou niet overkomen. Stem gewoon niet want anders ben je gewoon medeschuldig.

Doe je het wel is het ook prima maar dan moet je wel het lot van hen ondergaan. En met jezelf misschien ook alle anderen. Als de meerderheid toch noch gaat stemmen is het legitiem ook. Dat is toch zonde. Want als er een minderheid , lees minder als 50 % , gaat stemmen zullen ze toch met iets anders moeten komen.

Een directe democratie is dan eigenlijk de enige goede oplossing. Maar een nieuwe vorm van dictatuur afroepen is ook een mogelijkheid. Maar dan weten we eindelijk hoe de vlag er echt voor staat.

Veel wijsheid en sterkte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.