Helderheid.

De huidige tijd is best wel chaotisch en verwarrend. Er worden illusies gecreƫerd en als waarheden geprojecteerd. Bijzaken worden belangrijk gemaakt om de hoofdzaken te camoufleren. Oneliners worden gebruikt om je in beweging te krijgen.

Dat kan heel goed zijn. Maar voor jezelf moet je dan wel de context en de daden erbij plaatsen. Je laten leiden in de mist door een ander is als wandelen in een doolhof. Blaas die mist weg en zie de wereld met helderheid. Dan kun je energie opdoen zoals in je dromen.

Er zijn twee mistbanken ontstaan die redelijk hardnekkig de mensheid bedreigen. Terwijl ze altijd een andere belofte hebben gedaan. De eerste is de wetenschap. De tweede is de politiek. De mist van de wetenschap heb ik reeds genoemd op de website www.sophiagora.org die ook gaat proberen om helderheid en eerlijkheid te verschaffen. De mist van de politiek heb ik in mijn vorige bijdrage al benoemd en daar ga ik nu iets meer over uitwijden.

De politiek is bang voor een aantal zaken. Een daarvan is dat de burger haar recht in eigen hand neemt. Dat is in de geschiedenis vaak gebeurd via revoluties. Een cumulatie van onvrede die uitbarste in een gewelddadige afzetting van de macht. Zonder een doordacht plan een opmaat voor chaotische anarchie. Vaak terugvallend naar een nieuwe oude manier van de macht. Oude aristocratie word vervangen door een nieuwe aristocratie.

Er is op dit moment genoeg onvrede om weer in zo’n situatie terecht te komen. Als we echter even een stap terug doen en kijken naar het grotere plaatje is het met enige creativiteit en gezond verstand best wel mogelijk om het verstandiger aan te pakken.

De politiek heeft haar mandaat al te lang misbruikt en problemen niet opgelost. Eerder erger gemaakt. Tijd om ze weg te blazen. De manier om dat te doen is , met behulp van The Second Wind , burgerraden te installeren die het beleid gaan bepalen. Niet adviserend of raadplegend zoals de overheid nu steeds vaker doet. Dat is een manier om hun eigen beleid van excuses te voorzien. En een manier om de burger buiten haar natuurlijke macht en kracht te zetten. Verkiezingen zijn ook een maskerade om jezelf buiten spel te zetten.

Het is tijd om onze natuurlijke positie weer in te nemen. De politiek word gewoon vervangen door burgerraden. Politici worden vervangen door kundige bestuurders. Kundige wetenschappers worden klankborden van gelote burgerraden. Wijze mannen mogen kanttekening plaatsen bij uitkomsten van burgerraden. Afwijzen is geen optie maar een advies om een nieuwe burgerraad er naar te laten kijken mogen ze enkele keren uitspreken.

Dat is de gedachte en ik ben benieuwd wat de gedachte van jullie is. Er is dan een directe en leidende inspraak van de burger op het beleid en daarmee kunnen we het woord democratie eindelijk een keer uitspreken zonder dat we liegen.

Dit is de wind die The Second Wind wil laten waaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.