Veeboeren , het is tijd om terug te gaan naar jullie wortels.

Dat betekent dat alles meer lokaler moet gebeuren. Ook ecologischer. Op dit moment laten jullie je leiden door de grote bedrijven zoals FrieslandCampina , Arla , Danone, Unilever enzovoorts. Zij zijn er bij gebaat dat er een overschot aan melk productie is. Dat houdt de prijs lekker laag.

Het betekent voor hen een lage kostprijs en dus meer marge bij de afzet van het werkelijke product. Producten die als gezond en min of meer noodzakelijk in de wereld markt gezet wordt. Maar waar ze al eeuwen zonder hebben overleefd.

Dat boeren daarbij een prijs krijgen voor hun melk lager dan de kostprijs maakt hen totaal afhankelijk van subsidies.

Schaalvergroting en krachtvoer geimporteerd uit Zuid Amerika en andere landen waar het voer verbouwd wordt gaat de situatie voor de boer niet verbeteren. Voor de ecologie al helemaal niet. Je haalt immer stikstof op in voer en de koeien gooien het er hier uit. Je vergroot het stikstof probleem en dan praat ik nog niet over nitraat en nitrieten.

Je zou zeggen dat een overheid hierop zou gaan ingrijpen. Maar waarschijnlijk hebben ze niet door dat er een stikstof probleem is. Misschien dat de bouw – en vervoer sector nu wakker gaat worden en net als de leveranciers van de boeren ook een campagne gaan voeren.

Er wordt ondertussen zoveel zuivel in Nederland en Europa geproduceerd dat wij bijna de gehele wereld kunnen beleveren. Door subsidies heeft de boer in Afrika en andere continenten nauwelijks een kans om hun product kwijt te kunnen. Zij en hun kinderen nemen dan maar een dure boot om in Europa hun heil te zoeken. Zo subsidieren we ook nog deels het immigratie probleem.

Om in de woorden van een bekende politicus te spreken. Gekker moet het niet worden. Jammer genoeg heeft hij waarschijnlijk niet door hoe de wereld in elkaar steekt.

Het is namelijk nog erger. Om de melk houdbaar te maken moet het omgezet worden in melkpoeder. Dat is een zeer energie consumptief proces.

Voeg daar nog bij dat het vervoerd moet worden over de hele wereld. Dan zie je dat het klimaat probleem ook nog significant vergroot wordt.

Dat een koe die op een minder intensieve , ecologisch biologisch en natuurlijk zeg maar , gebruikt wordt gewoon 20 jaar kan worden is ethisch gezien toch ook veel beter. Of wil je ze gewoon 5 jaar geven. Het is een keuze.

Maar als de veeboer gewoon lokaal en op een natuurlijke biologische manier zijn melk produceert is het voor de veeboer en zijn product veel beter. Smaakvoller en uniek ook.

Dus terug naar je roots is de weg om te bewandelen. Hoe doen we dat? Moeten we ze subsidieren? Daar zitten weer heel veel regels aan vast. Die je ook moet controleren. Voor de boer ook lastig. Geef de veeboer die wil omschakelen gewoon op een eenvoudige maar effectieve manier de ruimte. Geeft het gezin van de veeboer bijvoorbeeld een basisinkomen en dan vindt hij zijn weg wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.