Grenzen , maar in ons voordeel.

Grenzen. Ze kunnen mentaal zijn. Hoe je denkpatronen zijn bijvoorbeeld. Ik hoop voor je dat jij daar de controle hebt. Maar kijkend naar de massamedia , cultuur en onderwijs is het lastig om een echte vrije geest te hebben. Wat moet je geloven. Is de gegeven informatie eerlijk? Wat vertellen ze? Moet ik misschien even wat dieper gaan nadenken? Is het allemaal geloofwaardig volgens je eigen logica en waarden? Je zult verrast worden als je iets meer tijd neemt om na te denken wat de informatie nu echt laat zijn.

Meer tijd nemen , een perspectief gebruiken , patronen herkennen is in ieder geval wat ik probeer te doen. Als ik dan denk aan grenzen , de physieke dan , dan zijn het geen echte grenzen. Het zijn filters. Wat we nodig zijn mag komen (/of nemen we) en waar we geen behoefte aan hebben duwen we terug. In basis heel egoïstisch. Kortzichtig. Op de lange duur een probleem creërend.

Als we kijken naar het op een na grootste continent , Afrika , dan zijn er veel mensen die proberen om er een goed en eerlijk leven van te maken. Hebben ze de middelen en grondstoffen?? Ja , ze hebben heel veel grondstoffen. Goud , diamanten , koper , tin , olie , kobalt etc…. . Allemaal mineralen waar we niet zonder kunnen zijn daar. Kunnen ze daar geld aan verdienen. Ja , maar niet zoveel als je zou verwachten of wat je redelijk vindt. Het zijn multinationals zoals Shell etc…. die het meeste geld er aan verdienen. Zij hebben de kennis , de technologie , de machines and de fondsen om het materiaal te delven. Brengen het naar hun fabrieken en hun producten makend. Krijgt Afrika een eerlijk deel of winst voor de materialen. De multinationals vermijden dat zoveel als in hun mogelijkheden ligt. Krijgt Afrika meer directe en indirecte werkgelegenheid. Indirecte werkgelegenheid komen van fabrieken die de materialen gebruiken om er half fabrikaten en/of  eind producten van te maken. Antwoord is: Alleen aks het voor de multinationals de minste kosten oplevert. Dus de goedkoopste oplossing. Hun aandeelhouders eisen namelijk de hoogst mogelijke winsten. Als dit zelfs destabilisatie betekend , met geweld indien nodig , van die landen? Ja. Alle middelen zijn toegestaan.

We moeten ons er van bewust zijn dat dit niet eerlijk is , niet sociaal en zelfs onmenselijk.

Dus van een kant zijn we Afrika aan het uitbuiten zoals in de koloniale tijd en misschien wel erger. Aan de andere kant behandelen we mensen die vluchten naar betere omstandigheden in Europa bijna als criminelen.

De politici die dus het laatste doen en een rechtse en populistische koers varen zouden zich er bewust van moeten zijn dat de multinationals de problemen creëren. Doen zij iets om dit probleem te verhelpen. Nee , ik denk van niet. Ze worden namelijk aangestuurd door deze multinationals. Er is geen vrije markt. Er is geen echte democratie. Mensen zijn niet belangrijk. Het geld van de multinational is alles wat telt.

Ja , dit is een van de gezichten van het kapitalistische system. Beterschap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.