Sociale gerechtigheid.

Er is een nieuwe revolutie onderweg. Dit is altijd het geval als er een grote kloof is tussen een paar rijken en veel minder bedeelden. Kijk maar naar de Franse revolutie. Waar de koning en zijn adel konden wat ze wilden. Op een gegeven moment is het genoeg. De mensen openen hun ogen en verenigen zich. Verenigen , en indien nodig vechten , om een eerlijk deel te krijgen wat de wereld te bieden heeft.

Toen waren de zaken wellicht iets eenvoudiger dan nu. De informatie en nieuws die we op dit moment ontvangen is overweldigend. Niet alleen boeken , zoals vroeger , maar ook televisie en internet met haar social media. Het enorm en de wereld is veel divers. Wie kan ik geloven? Vertellen de politici de waarheid? Wat is nepnieuws? Hebben de neo-liberalen gelijk? Is profijt het enigste wat telt? Ego het enigste belangrijkste?

Ja , we hebben meer welvaart als in de tijd van de Franse revolutie. Maar de kloof tussen rijk en arm is nog steeds gigantisch. De onzeker op een baan is groeiend. De multinationals krijgen meer en meer flexibiliteit in dat opzicht. Slavernij is om de hoek. AI , Artificial Intelligence , gaat hen meer en meer helpen. Salarissen in het werk staan steeds meer onder druk. Allemaal voor de winsten voor de rijken. Zelfs belastingen kunnen gemakkelijk omzeild worden.

In de laatste decennia kun je zien dat de politici hen geholpen hebben door het aanpassen van regelgeving in hun voordeel. Flex contracten , payroll constructies , eenvoudiger ontslagrecht en meer. Zijn de politici geen volksvertegenwoordigers meer? Als we flexibel moeten zijn voor de bedrijven moet daar wel sociale gerechtigheid tegenover staan. De politici kunnen meer flexibiliteit creeeren maar ze mogen nooit vergeten dat sociale gerechtigheid de meest belangrijke waarde is.

Als je dit in de gedachten houdt. Je daarop focust daarop dan kun je vrijheid voor iedereen realiseren. Basis Inkomen heeft deze waarde en meer in zich.

Het is hoognodig tijd dat politici visie tonen. Zo niet dan worden ze overbodig. Niemand gaat meer stemmen en ze verliezen hun mandaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.