Wereld Economie.

In het Engels is het World Economy. Waarom begin ik daarover. Wel jaarlijks is er een forum hier over. The World Economy Forum. Dit jaar was hij in Davos en daar zijn veel mensen en organisaties die praten over de problematiek in de wereld. En ja problemen zijn er.

Maar de lezers van mijn website beseffen dat ook en weten ook wel hoe ik tegen dingen aankijk. Er is een leuke video op YouTube verschenen die een heleboel zaken op een goede manier benoemt. Die wil ik jullie dan ook graag laten zien. Dus bij deze.

Er worden veel zaken goed benoemd. Belastingen bijvoorbeeld.  Bono mag denken dat hij Jesus is maar dat is een leugen. Multinationals en aandeelhouders , het zijn ook nog mensen met namen en adressen trouwens , lijken alleen maar een zakelijke kant te hebben.

Bill Gates geeft wel wat weg maar zijn vermogen is verdiend door anderen te laten betalen. Hij heeft dus mooie winsten behaald . Maar ook eerlijk zijn belastingen betaald? Zal even door het lijstje van hoofdkantoren in Amsterdam Zuid lopen.

Het gaat ook om de vraag wat er belast moet worden. Is dat voornamelijk werk. Wat er straks misschien niet meer is en in ieder geval veel minder. Of is dat op winst en vermogen. Een fairness principle is hier cruciaal. Ga er zo even verder op in.

Banken verdienen en maken hun geld door luchtbellen te creeren. In de huizenmarkt bijvoorbeeld. Hoge huizen prijzen geeft hun de mogelijkheid geld te maken uit niets en verdienen door een mooie rente.

Maxima promoot namens de IMF microkredieten als de manier om armoede te bestrijden. Toch worden daar rente’s berekend die naar 30% gaan. Dankjewel Maxima. Maar als je eenmaal in de banken wereld gewerkt hebt is de menselijke maat in een financiele winst maat getransformeerd.  Achter een mooie lach verscholen maar monsters kunnen dat ook.

Werk omstandigheden en beloning is ook even in het filmpje genoemd. Die zijn door globalisatie en winst maximalisatie veranderd in een vorm van moderne slavernij. Het bedrijf stelt de eisen. Die eisen worden opgelegd door financiers. Banken en aandeelhouders. Met elkaar zitten ze in een ratrace , ze beginnen er zelfs op te lijken , waar alle middelen geoorloofd zijn. De managers en politici proberen er vanuit bepaalde motieven een soort van menselijke waardigheid aan te geven. Dat er iets goeds gebeurd. Sorry maar dit is gewoon een slecht sprookje. In juiste woorden een nachtmerrie.

Zoals beloofd wil ik nog even en terugkomen op het fairness principle. Als je de sterkste schouder het meeste wil laten dragen moeten we aan vermogen denken. Als je een eerlijke economie nastreeft moet je belastingen op winst en producten gebruiken om het schip de juiste kant op te laten gaan. Groei van de economie , het befaamde “heilige” groei van het nationaal product , moet je loslaten. Het gaat namelijk bijna altijd ten koste van de ecologie. Daar moeten we een goede keuze maken.

De planeet is ons huis. En niet van ons alleen. Goed onderhoud is cruciaal. Geen groei wil niet zeggen dat er niets gebeurd in de economie. Het gaat erom dat we goede dingen doen. Circulair is een van die dingen. Natuurlijke recyclebare grondstoffen gebruiken is er ook weer een van. Producten zijn ook niet altijd tastbaar. Genezing , geluk brengen , kennis delen een goed gevoel geven zijn mooie producten.

Het gaat niet om meer maar het gaat om goed.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.