Verkiezingen.

Vorige week waren er de gemeentelijke verkiezingen in Nederland. Een moment om te mogen stemmen op een lokaal persoon van een lokale partij. Die jou interesses zou moeten behartigen en bewaken.

Vreemd genoeg werd de campagne voor een groot deel door de landelijke partijen gedaan. Helemaal vreemd ook omdat je niet op hun kunt stemmen. Mijn gedachte was dat de lokale politiek het op hun manier mochten doen. Klaarblijkelijk niet dus.

Ook hoorde ik in de campagne veel zogenaamde one-liners. Geen uitgebreide context of visie waar we als samenleving heen zouden moeten bewegen. Gewoon problemen oplossen en niet meer dan dat. Dat noem ik dus geen politiek!  Het is gewoon besturen. Niet meer dan dat.

Kan me dan ook voorstellen dat mensen dan niet meer luisteren. Niet meer stemmen ook. Je kunt het ook zien in het opkomst percentage. Maar 55 %. Dus 45% heeft niet gestemd! Dat is bijna een meerderheid.

Tot mijn verbazing vierden de partijen en hun politici een feest als ze een of meer zetels hadden gewonnen. Ik zou meer bescheiden zijn als er maar iets meer dan de helft hun stem hebben uitgebracht. Je kunt het niet echt een mandaat noemen waarbij je de mensen echt vertegenwoordigt.

De democratie verliest en zij zijn er niets eens ongelukkig over. Ze gaan gewoon door zonder zelfreflectie. Je kunt het ook niet een echte democratie noemen. Ze houden de schijn mooi op maar het is tijd voor een echte verandering.

Een bekende tennisspeler zei: You can not be serious.

Maar ik kan en moet nu wel zeggen: I am dead serious.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.