Gele hesjes , een triomftocht vanuit Parijs.

De wereld is in beweging. Het geld is nog steeds op weg naar de rijken.

Subsidies voor de energie transitie gaan straks naar de bedrijven. De belastingen moeten daarom maar weer eens omhoog. De vervuiler moet betalen. Ze laten ons denken dat dat de autorijder is die meer accijns moet betalen op de brandstof. De mensen die de boodschappen doen in de supermarkt mogen extra btw betalen. Laten we het geld maar bij de massa halen. Daar zit het meeste en dat is het makkelijkste.

Moet de politicus een keuze maken voor de lobbiest. De man die hem dingen toestopt , toegezegd en een leuke toekomst voorspiegeld.  Dat lijkt me niet zo verstandig denkt hij dan. Hij heeft zoveel macht. Ik kan hem beter te vriend houden. Hij is ook te slim. De burger kan ik van alles vertellen en ze eten het als zoete koek.

De burger , met name die burgers die kwetsbaar zijn , laat zich verdelen. Verdelen door populistische politici. Zoals bijvoorbeeld Geert Wilders. Het ligt aan de buitenlanders. Niet het echte pijnpunt maar wel zijn verzekering voor een tweede kamer zetel. Of Mark Rutte die het bedrijven standpunt inneemt. Als we hun veel winst laten maken en weinig belasting laten betalen komt het wel goed. De partij voor het onderwijs , die van Rob Jetten , zegt dat een goede opleiding key is. Ondertussen het leenstelsel steunend en vergeten dat het nog geen baan garantie is. Vooral niet in een sterk geglobaliseerde wereld. De partij van de arbeid die nog niet door heeft dat het door zijn naam straks een partij is voor de robotten en artificial intelligence. GroenLinks die alleen voor helemaal veilige en echte duurzame energie is en daarmee de wereld alleen maar minder groen maakt en een hele zware rekening bij de mensen neerlegt.  Armoede op grote schaal loert dan om de hoek en daarmee het verlies van dat linkse standpunt ook.

Het gaat er al heet aan toe in Parijs.

Gaan het echt chaotische toestanden worden. Dat zou gezien de laatste dagen zomaar kunnen. De gele hesjes kunnen een symbool worden waar veel mensen zich in kunnen vinden. Een vliegwiel effect krijgen die wellicht tot revolutionaire toestanden kunnen leiden.

Het zou zomaar het symbool van het precariat kunnen worden. Vreemd en ook anarchistisch is het feit dat er geen echte leiding is. Een gesprek door bijvoorbeeld Macron met hun leiders is niet echt mogelijk. Leiders als Macron moeten zelf gaan nadenken over hoe de situatie op te lossen. Dat wordt lastig. Want ze zijn dan wel volksvertegenwoordiger maar ze maken er al lang geen deel meer uit van het volk. Ze zijn elite en daardoor elitair. Hun intelligentie schijnt daar ook bij geholpen te hebben.

Maar als ik hun was zou ik maar snel op een spoedcursus gaan. In eerdere tijden was de Franse Zonnekoning daar ook rijkelijk te laat mee. Daardoor is er aan de term revolutie altijd een Frans tintje blijven zitten. Maar dat zou nu ook zomaar Europees of Globaal  kunnen gaan worden.

Wordt vervolgd.

 

 

 

 

One thought on “Gele hesjes , een triomftocht vanuit Parijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.