Het tafel model , de nieuwe manier van door en over polderen.

Het is alweer bijna tijd om plaats te nemen aan de kersttafel. Een tijd om te genieten van de vele geneugten waarvan wij denken dat die bij Kerst thuis horen. Het huis mag mooi versierd worden. De lampjes mogen uitbundig branden. De boodschappen moeten op tijd gedaan worden. Voordat je het weet is de kalkoen , tournedos , biefstuk en wat al niet meer uitverkocht. Snel nog even die Merlot bij de slijterij halen. Moet ik die cognac ook maar even meenemen?

De gehele familie is welkom op de 1ste of 2e kerstdag om aan te schuiven en te genieten van een mooie dag. Er zijn zelfs artikelen met adviezen geschreven om ruzies te voorkomen. Klaarblijkelijk is het wel handig om je aan een paar regels te houden. Dit om ongemakken te voorkomen. Even een voorbeeld. Je mag wel een foute kersttrui aan. Eventueel zelfs nog met kerstlampjes. Maar als je die kerstlampjes op een geel hesje aanbrengt en aanschuift krijg je een probleem. Helemaal als je de wereldproblemen eruit gooit. Daar is het nu de tijd niet voor. Het is tijd voor….

Je moet wel gepast verschijnen en je ook zo gedragen. Ben benieuwd of de klimaat tafels die deze week door de overheid afgerond gaan worden ook een goede en gepaste bezetting hebben gehad.

Het motto was creeeren van een groot en breed draagvlak. Ben benieuwd wie van de gele hesjes heeft mogen aanschuiven. De multinational in ieder geval wel. Belangen organisaties , verstrengeld of niet , ook. Maar de gewone man , vrouw of kind. Nee dus.

Verder ben je al bezig met een compromis terwijl er echt geen ruimte meer is voor halve maatregelen. Heeft de politiek niet door dat hun manier  van handelen niet gaat werken. Ze praten op een lovende manier van hun ambities en beloften. Maar ondertussen zijn ze het stoutste jongetje in de klas. Het gaat om daden en daden alleen.

Op deze manier verlies je tijd en effectiviteit. Ze beseffen niet dat er geen tijd meer is. Doe zo snel mogelijk zoveel mogelijk. Als iets werkt ga er dan ook volledig voor. Pak het laagst hangende fruit het eerst. Minder vlees eten is een goed begin. Geen vlees eten is beter.

Maar oorlogen zijn ook nog niet voorbij. Op dat punt was het ook weer een jaar het zelfde. Wanneer gaan nu eindelijk een keer onze potentie waar maken. De barricaden op. Een geel hesje aandoen. De mens centraal stellen. Niet de economie maar wij. Wij allemaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.