Verleden , heden en toekomst.

In het heden kunnen we actie nemen. Het gaat resulteren in een toekomst. Uit het verleden kunnen we zien waar eerdere actie ons gebracht heeft.

Neem alsjeblieft even een moment. Of zelfs wat meer. Wat zie jij? Wat vindt je ervan? Was het goed? Was het slecht? Waren mensen stom in hun keuzes? Sommige mensen noemen dit reflectie. In een drukke en hectische wereld is dat wellicht moeilijk te doen. Maar het is wel essentieel. Dit om er voor te zorgen dat de wereld er uit gaat zien zoals je die in gedachten hebt of over droomt.

Denken is een van de meest krachtige gereedschappen die we als homo sapiens hebben.  Maar om dit te doen hebben we een heldere en creatieve geest nodig. Beseffen dat verschillende verhalen uit het verleden alleen maar verhalen zijn. Ze hebben een doel. Het verenigen van mensen zodat ze een bepaalde kant op bewegen.

Welke verhalen worden er op dit moment geschreven. En als die verhalen geschreven worden dan worden ze links en rechts ingehaald. Bijvoorbeeld door Artificial Intelligence en Genetica. Technische ontwikkelingen gaan zo snel dat de mensheid en nauwelijks kan bijhouden.

Wat is de visie van de politici. In het verleden werd er nog wel eens over nagedacht. Maar dankzij een vrije markt in een globale wereld hebben ze er niet echt controle meer over. Ze proberen de zaken een beetje op een redelijke manier in de lucht te houden zeg maar. Maar in de toekomst kunnen ze en het is zelfs waarschijnlijk voorbij gestreefd worden door algoritmes.

Computers met algoritmes , zoals Watson van IBM , zal meer van waarde zijn dan een normale dokter , politicus of noem maar op. Artificial Intelligence kan ons zomaar voorbij streven. Zich integreren in het leven van de mens op allerlei slimme manieren.

Het kan en zal een enorme hoeveelheid “nutteloze” mensen creeren.  Welke huidige politicus of politieke partij heeft een visie hierover. Zelfs al hebben ze die het is een globale ontwikkeling. Dus zijn we wel in staat om het te controleren. De tijd om het te doen is nu. We kunnen niet verder met politici zonder een visie en zonder een scherpe blik op toekomstige ontwikkelingen.

Focus op en het oplossen van alleen de dagelijkse en korte termijn problemen en issues maakt alleen maar duidelijk dat ze in het verleden niet hebben gedaan wat ze hadden moeten doen.  Namelijk een visie of droom hebben en daar naar handelen. Als je hierover stil bent betekend dat je liever slaapt en je het niet erg vindt hoe de wereld er uit ziet als je ogen open mochten gaan. Het is een keuze. Maar het is dan niet jouw keuze. Kun je klagen? Ja. Heb je daar recht op? Niet echt.

Je moet ontspannen blijven en zelf nadenken wat de beste manier van reageren is. Een verstandige stem. Publieke ongehoorzaamheid. De barricaden op. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.